Το Στοιχείο Ξύλο αντιπροσωπεύει την νέα ζωή, την γέννηση και την ανάπτυξη από τα πρώτα της στάδια και για όσο κάτι αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Μεταφορικά υποδηλώνει ότι αυτό που αναπτύσσεται στα πρώτα του στάδια, χρειάζεται προστασία από εξωτερικές επιρροές έως ότου είναι αρκετά δυνατό για να σταθεί μόνο του.

Το νεαρό βλαστάρι που ξυπνάει από την κατάσταση του ύπνου-σπόρου σπρώχνει το έδαφος αναδυόμενο και εμφανίζεται πάνω από την Γη μας δίνει την εικόνα του στοιχείου Ξύλου. Η ενέργεια του στοιχείου Ξύλου είναι το μικρό yang εξωστρεφής και επεκτατική και μεγαλώνει όσο προχωράνε οι μήνες πλησιάζοντας προς το Καλοκαίρι. Το νεαρό βλαστάρι μεγαλώνει και ψηλώνει βγάζει φυλλαράκια, μπουμπούκια και αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς σύμφωνα με το εσωτερικό πλάνο ανάπτυξης του. Γίνεται λουλούδι που ανθίζει, γίνεται σιγά σιγά δέντρο, αναπτύσσοντας το δυναμικό του.

Στον Κύκλο των Εποχών ενός χρόνου, τo στοιχείο Ξύλο αντιπροσωπεύει την εποχή της Άνοιξης.
Η Άνοιξη είναι το ξεκίνημα ενός νέου κύκλου ζωής. Γέννηση, ανάπτυξη και επέκταση. Είναι η φάση που εμφανίζεται νέα ζωή και παίρνει μορφή από μορφές ενέργειας που ξεκουράζονταν ή κοιμόνταν τον κρύο χειμώνα. Οι σπόροι, οι βολβοί ξεπροβάλλουν από την γη και τα μπουμπούκια ανοίγουν σε λουλούδια. Τα δέντρα γεμίζουν νέα φύλλα και το πράσινο μεγαλώνει παντού. Ζώα όπως η χελώνα ξυπνάνε από την χειμερία νάρκη τους και έντομα εμφανίζονται και ζουζουνίζουν παντού. Ο καιρός ζεσταίνει αλλά έχει και πολλές μεταπτώσεις και ο Άνεμος εμφανίζεται και μεταφέρει ευωδιές αλλά και γύρη παντού.

Το στοιχείο Ξύλο μέσα μας ενεργοποιείται την Άνοιξη και νιώθουμε την αναζωογονητική αφυπνιστική ενέργεια του να αναδύεται από μέσα μας. Νιώθουμε έντονα αυτήν την αλλαγή καθώς διαφέρει πολύ από την εσωστρεφή ενέργεια του Χειμώνα που ανήκει στο στοιχείο Νερό. Θέλουμε να ανανεωθούμε, να δραστηριοποιηθούμε να αλλάξουμε πράγματα, να κάνουμε νέα σχέδια και να αναπτυχθούμε. Το στοιχείο Ξύλο περιλαμβάνει το Ενεργειακό Σύστημα του Συκωτιού-Χολής που υπερλειτουργεί και άρα είναι πιο ευαίσθητο την εποχή αυτή. Το Ενεργειακό Σύστημα του Συκωτιού – Χολής περιλαμβάνει τα μάτια, τους τένοντες, τα νύχια και είναι υπεύθυνο για την ομαλή ροή της ενέργειας και του αίματος μέσα στο σώμα.

Το δέντρο είναι σταθερό στην Γη αλλά χορεύει στον άνεμο κινώντας και συστρέφοντας τα κλαδιά του. Όταν βρίσκει ένα εμπόδιο, αναπτύσσει τον κορμό του και πολλές φορές τις ρίζες του γύρω από αυτό. Έτσι το στοιχείο Ξύλο μέσα μας συμβολίζει επίσης την ευελιξία και την ελαστικότητα πάνω σε μια σταθερή βάση. Αν η βάση μας δεν είναι δυνατή το στοιχείο Ξύλο μέσα μας δεν θα έχει την δύναμη να αναπτύξει το δυναμικό μας. Η βάση και η σταθερότητα μας μας είναι το στοιχείο της Γης (Πεπτικό Σύστημα) γιαυτό και ανεξάρτητα από το πόσα σχέδια και πλάνα κάνουμε χρειάζεται να τρεφόμαστε κατάλληλα για να διαθέτουμε την ενέργεια να τα πραγματοποιήσουμε αλλά και να αισθανόμαστε γειωμένες και μέσα στο σώμα μας. Η ευελιξία και η ελαστικότητα αφορά όχι μόνο στο φυσικό μας σώμα αλλά και στις σκέψεις, τα πλάνα και τις ιδέες μας. Αν το στοιχείο του Ξύλου μέσα μας δεν είναι ισορροπημένο ίσως δυσκολευόμαστε να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε με ευελιξία, ή να αναλαμβάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα από όσα μπορούμε στην πράξη να διαχειριστούμε και να πραγματοποιήσουμε. Αν η ενέργεια του Ξύλου είναι στάσιμη αντί να ρέει ομαλά και εμείς να ακολουθούμε την ροή των πραγμάτων, εμφανίζεται ο εκνευρισμός και ο θυμός.

Το Πράσινο χρώμα είναι το χρώμα του στοιχείου Ξύλου και όταν το φοράμε δεχόμαστε την αναζωογονητική και επεκτατική ενέργεια του στοιχείου Ξύλου.

Ο Άνεμος επηρεάζει το στοιχείο του Ξύλου μέσα μας και καλό είναι να προστατεύουμε την ευαίσθητη περιοχή του λαιμού μας φορώντας ένα φουλάρι τις ημέρες που φυσάει και να αποφεύγουμε να καθόμαστε σε ρεύματα αέρα.

Αφήστε ένα σχόλιο