Το Συκώτι (Ήπαρ) και η Χολή είναι το ζευγάρι των οργάνων του στοιχείου Ξύλου μέσα μας που υπερλειτουργεί την Άνοιξη σε άμεση συμφωνία με την αφυπνιστική και επεκτατική ενέργεια της εποχής προσπαθώντας να αποτοξινώσει το σώμα μας από την διατροφή του Χειμώνα. Επειδή υπερλειτουργεί και άρα είναι πιο ευαίσθητο αυτήν την εποχή, η Άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να φροντίσουμε και να αγαπήσουμε το Συκώτι μας και η καλύτερη εποχή για αποτοξίνωση.

Ας το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα για να κατανοήσουμε τις κύριες λειτουργίες του σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική:

Το Συκώτι λειτουργεί σαν φίλτρο για όλα όσα το σώμα μας δεν μπορεί να απορροφήσει και να μετασχηματίσει. Διαχειρίζεται τα επίπεδα των λιπών και ζακχάρων στο αίμα και διαχειρίζεται ουσίες όπως αλκοόλ, καφές, καπνός και φάρμακα και όλα τα χημικά κατάλοιπα φυτοφαρμάκων, ορμονών κλπ που λαμβάνουμε μέσω διατροφής. Το Συκώτι των περισσότερων ανθρώπων είναι πολύ επιβαρυμένο από την διατροφή με συμβατικά και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και τις χημικές ουσίες που αυτές οι τροφές περιέχουν, και από περιβαλλοντολογικές τοξίνες. Το Συκώτι μας επιβαρύνεται επίσης από κάθε είδους χημικές ουσίες που βάζουμε πάνω στο δέρμα μας σε μορφή καλλυντικών, βαφές μαλλιών, βερνίκια νυχιών και χημικά καθαριστικά για το σπίτι. Οι ουσίες αυτές σταδιακά συσσωρεύονται και δημιουργούν προβλήματα στα εσωτερικά όργανα και στους ιστούς.

Το Συκώτι αποθηκεύει το Αίμα, αναγεννά, καθαρίζει το Αίμα και ρυθμίζει τον όγκο του Αίματος σε σχέση με την δραστηριότητα μας. Όταν το σώμα μας αναπαύεται τότε το αίμα μας ρέει στο συκώτι και ξεκουράζεται υποστηρίζοντας την ανανέωση της ενέργειας του οργανισμού. Όταν το σώμα μας κινείται τότε το αίμα μας ρέει στο σώμα υγραίνοντας και θρέφοντας όλους τους ιστούς του σώματος τους μύες, τους τένοντες, την επιδερμίδα και τα άλλα μέρη του σώματος. Υπόταση, διαγνωσμένη Αναιμία και τα περισσότερα προβλήματα με το Αίμα ανήκουν εδώ. Προβλήματα με το δέρμα όπως η ακμή βελτιώνονται καθαρίζοντας το Αίμα.

Το Συκώτι επίσης διατηρεί και κυβερνά την επαρκή ροή της ενέργειας και του Αίματος στον κύκλο της γυναίκας και κυβερνά την Εμμηνόρροια. Αντίστροφα, η εικόνα του γυναικείου κύκλου μας δίνει πληροφορίες για την κατάσταση του συκωτιού. Συναισθηματική ένταση και πρήξιμο του στήθους και της κοιλιάς πριν την περίοδο, προβλήματα μειωμένης ποσότητας του αίματος, δυσμηνόρροια, ινομυώματα και αρκετά άλλα γυναικολογικά προβλήματα εξαρτώνται από την ισορροπία του Συκωτιού.

Το Συκώτι είναι υπεύθυνο για την αρμονική και ανεμπόδιστη ροή της ενέργειας Qi σε όλο το σώμα και την διαχείριση της, σε όλα τα εσωτερικά όργανα και προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι κινέζικες λέξεις αυτής της λειτουργίας σημαίνουν: ροή, αφήνομαι, επεκτείνομαι, χαλαρώνω, κυκλοφορώ, μαλακώνω απελευθερώνω και αποφεύγω τα άκρα. Η ανεμπόδιστη αυτή ροή της ενέργειας επηρεάζει την ροή της ενέργειας και τη λειτουργία όλων των άλλων κύριων εσωτερικών οργάνων.

Το Συκώτι επηρεάζει την συναισθηματική μας κατάσταση

Η ανεμπόδιστη και αρμονική ροή της ενέργειας σε όλο το σώμα επηρεάζει την συναισθηματική μας κατάσταση. Τα συναισθήματα είναι ροές ενέργειας και χρειάζεται να ρέουν και να μην λιμνάζουν. Όταν δεν ρέουν στασιμοποιούνται. Όταν υπάρχει στασιμότητα σε κάποιο συναίσθημα – δηλαδή παραμένουμε πολύ καιρό κολλημένοι ή βυθισμένοι σε αυτό φταίει το Συκώτι μας – σε συνεργασία με το αντίστοιχο όργανο που συνδέεται με εκείνο το συναίσθημα.

Επειδή όπως είπαμε η ενέργεια του Συκωτιού χρειάζεται να ρέει ανεμπόδιστα, όταν υπάρχουν εμπόδια στο δρόμο της εμφανίζονται ενοχλήσεις όπως πχ ο εκνευρισμός, η νευρικότητα και προχωρώντας σε ένταση ο θυμός και η οργή.
Ο Θυμός είναι μια μορφή ενέργειας και έχει ένα πολύ μεγάλο δυναμικό. Όταν ρέει μας οδηγεί στην προσωπική μας δύναμη, όταν εκφράζεται κατάλληλα στον κατάλληλο χρόνο και μας προστατεύει από καταπάτηση προσωπικών ορίων. (Τα όρια ανήκουν στους Πνεύμονες). Επίσης συχνά νιώθουμε θυμό όταν η αίσθηση του εαυτού μας μας υποβαθμίζεται με κάποιο τρόπο. Όταν αισθανόμαστε ότι μας παραβλέπουν, δεν μας δίνουν αξία ή μας υποβαθμίζουν σκόπιμα. Αυτές οι καταστάσεις προσβάλλουν το στοιχείο του Ξύλου μας γιατί το Ξύλο υποστηρίζει την υγιή ατομικότητα και το εγώ, όπως μεγαλώνει ένα δέντρο και αναπτύσσεται. Όταν έχουμε την αίσθηση ότι δεν μας φέρονται με τον κατάλληλο σεβασμό το Συκώτι μας εξεγείρεται εκφράζοντας τον θυμό μας με δυνατή φωνή έως ουρλιαχτό και σε ακραίες περιπτώσεις επιθετική συμπεριφορά.
Όταν δεν διαχειριζόμαστε κατάλληλα τον Θυμό μας και είτε δεν τον αναγνωρίζουμε είτε τον καταπιέζουμε, δημιουργείται πρόβλημα στο σύστημα του Συκωτιού – Χολής και στις λειτουργίες τους. Στις γυναίκες αυτό συχνά επιφέρει κατάθλιψη καθώς ο θυμός που δεν εκφράζεται προς τα έξω στρέφεται προς τα μέσα.

Το να είμαστε συνέχεια θυμωμένοι και να εκνευριζόμαστε με το παραμικρό θεωρείται άλλη μία δυσαρμονία και αντιμετωπίζεται με κινέζικη βοτανοθεραπεία.

Ένα υγειές σύστημα Συκωτιού-Χολής μας επιτρέπει να έχουμε μια θετική στάση ως προς την ζωή και προς τα πού θέλουμε να πάμε και νιώθουμε αυτό το σκίρτημα με φυσικό τρόπο, μέσω έμπνευσης. Όταν όμως το Στοιχείο του Ξύλου μέσα μας δεν είναι ισορροπημένο θα υπάρχει μια αίσθηση αποπροσανατολισμού ή έλλειψης νοήματος. Τότε συχνά εμφανίζεται η απογοήτευση ή μια κατάσταση όπου όλα μας φαίνονται στάσιμα, δεν παρατηρούμε τίποτα να μας εμπνέει ή να μας παρακινεί μπροστά και όλα φαντάζουν δίχως νόημα ή σκοπό.
Η Χολή συνοδεύει το Συκώτι στην λήψη των κατάλληλων για εμάς αποφάσεων. Με ένα ισορροπημένο σύστημα Συκωτιού Χολής μπορούμε να λαμβάνουμε εύκολα τις σωστές για εμάς αποφάσεις και διαθέτουμε την ενέργεια να τις υποστηρίξουμε στην καθημερινότητα. Το ισορροπημένο Συκώτι μας επιτρέπει να διαθέτουμε ένα εσωτερικό όραμα, ένα σκοπό προς τον οποίο εργαζόμαστε και διοχετεύουμε την ενέργεια μας. Η ενέργεια κατευθύνεται κάπου συγκεκριμένα, προς τους στόχους μας. Αν δεν γνωρίζουμε που θέλουμε να πάμε αυτήν την στιγμή στην ζωή μας το Συκώτι μας δεν είναι ισορροπημένο.

Τα Μάτια
Το Συκώτι ανοίγεται στα Μάτια: τα Μάτια είναι τα ανοίγματα -αισθητήρια όργανα του σώματος που μας συνδέουν μέσω της όρασης -εξωτερικά- με το εξωτερικό Περιβάλλον μας και εσωτερικά – με μια αίσθηση εσωτερικού οράματος και σκοπού. Προβλήματα με την όραση και Παθήσεις των Ματιών μας δείχνουν ότι το Συκώτι δεν είναι ισορροπημένο.

Οι Τένοντες
Στην αντίληψη της Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική οι τένοντες είναι αυτοί που κινούν το σώμα για να κινηθεί και να πάει παραπέρα. Η δύναμη ελαστικότητας στην κίνηση και ευλυγισία στο σώμα αλλά και στην σκέψη εξαρτώνται από την υγεία του Συκωτιού και από το κατά πόσο οι τένοντες θρέφονται επαρκώς από το Αίμα. Κράμπες στους τένοντες ή προβλήματα με την ελαστικότητα τους και φλεγμονές δείχνουν δυσαρμονίες του Συκωτιού.

Τα Νύχια
Δυνατά νύχια δείχνουν ένα υγειές Συκώτι. Νύχια που σπάνε εύκολα ή νύχια κίτρινα ή πολύ σκληρά δείχνουν ότι τα νύχια δεν θρέφονται επαρκώς από το Συκώτι.

Το Συκώτι και το Ανοσοποιητικό Σύστημα
Το Συκώτι μας επίσης ελέγχει τον τρόπο που αντιδρά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, βλέποντας κάποιες ουσίες ως ξένες από εμάς σε ένα κυτταρικό επίπεδο και προσπαθώντας να προστατέψει το σώμα από εξωτερικές ξένες επιρροές. Όταν το Συκώτι μας δεν είναι ισορροπημένο και δυσκολεύεται να διαχειριστεί αυτή του την λειτουργία εμφανίζονται αλλεργίες σε τροφές ή ουσίες και αυτοάνοσα νοσήματα.

Η Χολή
Η Χολή αποθηκεύει το υγρό της χολής που βοηθάει στην διαχείριση και τον μεταβολισμό των λιπών. Όταν η Χολή δεν λειτουργεί καλά, αυτό οδηγεί σε συγκέντρωση λίπους στους ιστούς και στις αρτηρίες. Σε ένα άλλο επίπεδο η χολή ελέγχει την δύναμη της απόφασης. Όταν η Χολή μας είναι προβληματική οδηγεί σε δυσκολία στο να λαμβάνουμε τις κατάλληλες για εμάς αποφάσεις και αναποφασιστικότητα.

Επίσης, όλες οι χρόνιες ασθένειες περιλαμβάνουν μια δυσαρμονία του Ενεργειακού Συστήματος του Συκωτιού – Χολής.

Αγαπώντας και φροντίζοντας το Συκώτι μας την Άνοιξη:

• Φρόντισε να κοιμάσαι πριν τις 23:00, ώστε το σώμα σου να αναπαύεται και να ανανεώνεται επαρκώς.
• Συχνό περπάτημα στην φύση και ειδικότερα σε πράσινο τοπίο γεμάτο δέντρα και λουλούδια ανανεώνουν το Συκώτι. Η ομορφιά και η παρατήρηση
της θρέφει τα μάτια και κατ’ επέκταση το Συκώτι μας.
• Η Άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για αποτοξίνωση. Επέλεξε ταραξάκο και χαμομήλι ως αφέψημα που αποτοξινώνουν ήπια το Συκώτι
• Πράσινες τροφές όπως πράσινα λαχανικά εποχής, άγρια βρώσιμα χόρτα και φύτρα θρέφουν το Συκώτι και το βοηθούν να αποτοξινωθεί.
• Προτίμησε το λεμόνι από το ξύδι στις σαλάτες σου.
• Επέλεξε απλές τροφές και γεύματα με λαχανικά και πλήρη δημητριακά ολικής άλεσης.
• Μείωσε την ποσότητα της τροφής σου στο 70% ώστε να πεινάς ακόμα λίγο όταν τελειώσεις το γεύμα σου.
• Φρόντισε να έχεις τελειώσει με το δείπνο σου μέχρι την δύση του ήλιου, ώστε να επιτρέψεις στο σώμα σου να ασχοληθεί ολοκληρωτικά με την
αποθεραπεία του
• Επέλεξε όσο περισσότερο τρόφιμα βιολογικής γεωργίας που δεν επιβαρύνονται με τα χημικά της συμβατικής γεωργίας.
• Επέλεξε όσο μπορείς φυτικά προϊόντα περιποίησης σώματος και καλλυντικά και πιο φιλικά στο δέρμα και στο περιβάλλον καθαριστικά σπιτιού.
• Μείωσε το αλκοόλ και πες όχι στο τσιγάρο. Ένα υγειές Συκώτι θα ζητάει από μόνο του λιγότερες χημικές ουσίες. Ένα ισορροπημένο Συκώτι
καταλαβαίνει αμέσως το αλκοόλ.
• Φόρεσε Πράσινο: Το Πράσινο χρώμα είναι το χρώμα του στοιχείου Ξύλου και όταν το τρώμε η το φοράμε δεχόμαστε την αναζωογονητική και
επεκτατική ενέργεια του Ξύλου, τονώνοντας το Συκώτι και την Χολή.?

Αφήστε ένα σχόλιο