Η Ενέργεια του Χειμώνα και Πως θα εναρμονιστούμε με αυτήν

Ο Χειμώνας είναι η τελευταία εποχή στον κύκλο των Εποχών του έτους. Σηματοδοτεί το τελικό στάδιο ενός κύκλου, πριν αρχίσει ο επόμενος κύκλος ανάπτυξης με την εποχή της Άνοιξης, στην σπείρα της αέναης εξέλιξης και δημιουργίας.

Στην Φύση τα δέντρα και τα φυτά δεν αναπτύσσονται άλλο προς τα έξω αλλά στέλνουν την ενέργεια τους και τους χυμούς τους στις ρίζες τους. Ξεκουράζονται, στέλνουν τις ρίζες τους πιο βαθιά αναζητώντας θρεπτικά συστατικά σε πιο βαθιά επίπεδα κάτω από την επιφάνεια της γης, ανασυγκροτώντας τις δυνάμεις τους σιγά σιγά, προετοιμάζοντας έτσι και θρέφοντας τις υπάρξεις τους για τον νέο κύκλο ανάπτυξης που θα ξεκινήσει με την Άνοιξη. Πολλά ζώα και έντομα όπως τα μυρμήγκια, ελαττώνουν την δραστηριότητα τους και θρέφονται με τις προμήθειες που έχουν συσσωρεύει και υποχωρούν στις φωλιές τους κάτω από την γη προστατεύοντας τον εαυτό τους από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και το κρύο. Κάποια άλλα ζώα, όπως οι αρκούδες και οι χερσαίες χελώνες, πέφτουν σε χειμερία νάρκη και ξεκουράζονται μειώνοντας τον μεταβολισμό τους στο ελάχιστο για να διατηρηθούν ζωντανά.

Στον κύκλο του ΤaiChi, το γνωστό σύμβολο του ΥinYang, ο Χειμώνας αντιπροσωπεύει το μεγάλο Yin, την νύχτα και το σκοτάδι όπου η δραστηριότητα παύει να φαίνεται και η ενέργεια κινείται πιο αργά στα βαθιά εσωτερικά επίπεδα – ενώ προς τα έξω τα πάντα μπορεί να φαίνονται ακίνητα και άψυχα – προετοιμάζοντας τον χώρο και το χρόνο της νέας γέννησης.

Για να εναρμονιστούμε με την ενέργεια του Χειμώνα καλούμαστε να φέρουμε την προσοχή μας, το Φως της συνείδησης μας μας προς τα μέσα. Καλούμαστε να γίνουμε πιο εσωστρεφείς και να εστιάσουμε στην ουσία, σε όσα είναι σημαντικά για την ύπαρξη μας. Είναι τώρα πιο εύκολο να εστιάσουμε και να θρέψουμε την Θηλυκή Υin αρχή μέσα μας, την εσωτερική μας μητέρα. Αυτό είναι το μέρος του εαυτού που μας επιτρέπει να αφουγκραζόμαστε,να αναγνωρίζουμε τις βαθύτερες ανάγκες μας και στη συνέχεια να φροντίζουμε στοργικά τον εαυτό μας. Ο Χειμώνας είναι η κατάλληλη εποχή για:

  • βαθιά ξεκούραση του οργανισμού μας επιτρέποντας στον εαυτό μας να κοιμηθούμε λίγο παραπάνω όποτε μπορούμε ή/και να πέσουμε νωρίτερα για ύπνο το βράδυ. Να σταθούμε λίγο ακίνητοι διαβάζοντας ένα ενδιαφέρον βιβλίο ή ακόμα και επιτρέποντας χρόνο που να μην κάνουμε απολύτως τίποτα, αν αυτό έχουμε ανάγκη. Η αποχή από την δραστηριότητα δεν είναι χαμένος χρόνος αλλά επένδυση στον εαυτό για να επανέλθει και πάλι σε δραστηριότητα όταν έχει τα αποθέματα ενέργειας.
  • Να εστιάσουμε στην βραδύτητα, δεν είναι εποχή για επιτάχυνση είναι εποχή για να αποθηκεύσουμε ενέργεια.
  • να ακούσουμε τις αγαπημένες μας μουσικές μόνοι ή με καλή παρέα, καθώς η μουσική θρέφει τα αυτιά και εναρμονίζει το πνεύμα. Η ακοή είναι η αίσθηση που εντείνεται τον Χειμώνα.
  • να γυμναστούμε με πιο ήπιες δραστηριότητες όπως το tai chi ή η γιόγκα ή το pilates ή με ήπιο χορό, εστιάζοντας στην ευλυγισία των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης. Επίσης να περπατήσουμε στην φύση με πιο αργό ρυθμό από ότι συνήθως και έχοντας πάντα επαφή με το έδαφος και τα στοιχεία της φύσης. Να νιώθουμε την γη κάτω από τα πόδια μας και το δροσερό αεράκι να μας χαϊδεύει τα μάγουλα.
  • να ξεκινήσουμε ή να κάνουμε πιο συχνά ή δυνατόν λίγα λεπτά καθημερινά διαλογισμό, αφού η ενέργεια μας εστιάζεται πιο εύκολα προς τα μέσα.
  • να θεραπεύσουμε και να εναρμονίσουμε προβλήματα με τα μαλλιά, τα αυτιά, τους συνδέσμους, τις αρθρώσεις, τα κόκαλα, την σπονδυλική στήλη, το σύστημα των Νεφρών, το αναπαραγωγικό σύστημα, και την Ουροδόχο Κύστη και να εναρμονίσουμε το Πεπτικό Σύστημα – την γεννήτρια της ενέργειας που λαμβάνουμε από τις τροφές.
  • να θρέψουμε τον οργανισμό στα βαθύτερα επίπεδα του με ενίσχυση των Νεφρών και να γεμίσουμε σιγά σιγά τις ενεργειακές αποθήκες του – το Jing (Πεμπτουσία), τα βαθύτερα επίπεδα επίπεδα του οργανισμού – τόσο για υποστήριξη της υγείας μας αν βρισκόμαστε σε προχωρημένη ηλικία όσο και για πρόληψη από πρόωρη γήρανση ή για ενίσχυση της γονιμότητας και προετοιμασία για την σύλληψη ενός μωρού. Επίσης είναι η καταλληλότερη εποχή για να εναρμονίσουμε και να βελτιώσουμε τις διαταραχές της περιόδου και της εμμηνόπαυσης.
  • να αντιληφθούμε ότι η υπερεργασία ειδικά αυτήν την περίοδο χωρίς αντίστοιχη ξεκούραση θα μας κοστίσει περισσότερο από όσο πιστεύαμε σε ενέργεια και υγεία, με εμφάνιση προβλημάτων και δυσαρμονιών στο σώμα και τα συναισθήματα μας που θα εμφανιστούν την ερχόμενη εποχή -την Άνοιξη – ή ακόμα και τρεις μήνες μετά.
  • να κάνουμε ένα απολογισμό του έτους που πέρασε ως κύκλος εξέλιξης. Να δούμε ποιοί από τους σπόρους – προθέσεις μας – ευδοκίμησαν και αναπτύχθηκαν, και ποιοί όχι και γιατί. Να αξιολογήσουμε εκ νέου τι θα θέλαμε να έλξουμε και να φέρουμε στην ζωή μας και τι ανάγκες έχουμε. Να δούμε πως χρειάζεται να δράσουμε για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Να συγχωρήσουμε τον εαυτό μας για τυχόν λάθη που κάναμε και να μάθουμε από τις εμπειρίες μας επιτρέποντας τους να γίνουν το λίπασμα που θα θρέψει την νέα εξέλιξη.
  • να δουλέψουμε με τους φόβους και τις φοβίες μας αφού στο σύστημα της εναλλαγής της ενέργειας των 5 Στοιχείων, ο Φόβος αντιστοιχεί στην εποχή του Χειμώνα, στο σύστημα των Νεφρών μας και στο στοιχείο του Νερού.
  • να ασχοληθούμε με την ουσία σε ένα βαθύτερο επίπεδο εκεί που δεν φωτίζει και δεν παίζει ρόλο η λογική μας. Να ξεκινήσουμε θεραπείες για το εσωτερικό παιδί μέσα μας, να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας σε ένα μη συνειδητό επίπεδο. Να ασχοληθούμε με το πιο ευαίσθητο και ευάλωτο μέρος του εαυτού μας που οι περισσότεροι κρύβουν ή δεν γνωρίζουν καν ότι διαθέτουν, αλλά τα αποτελέσματα της αποκοπής από την ουσία του εμφανίζονται ως ασθένειες, παρατεταμένα συναισθήματα λύπης, θυμού, αμφιθυμίας. έλλειψη χαράς, αίσθηση ανικανοποίητου, «δεν ξέρω τι θέλω», έλλειψη σκοπού κλπ.
  • αν έχουμε έλλειψη ενέργειας, να εστιάσουμε θεραπευτικά στην τόνωση του οργανισμού, στην θρέψη και την θεραπεία του.
  • να περάσουμε χρόνο στην Φύση, ντυμένοι κατάλληλα, και απολαμβάνοντας δραστηριότητες που αγαπάμε.
  • να συνδεθούμε και να περάσουμε χρόνο με αγαπημένους ανθρώπους εστιάζοντας στην επικοινωνία μεταξύ μας, τα κοινά ενδιαφέροντα και όλα όσα μας συνδέουν. Να περάσουμε χρόνο και να μοιραστούμε ποιοτικό, εύγευστο σπιτικό φαγητό με καλή παρέα.

Αυτά μας ζητάει ο σοφός εσωστρεφής Χειμώνας. Όσο περισσότερα από τα παραπάνω μπορούμε να ενσωματώσουμε στον τρόπο ζωής μας τόσο καλύτερα για την ευζωία μας. Αυτό μπορεί να γίνει με μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες ή και αλλαγή στον τρόπο που βλέπουμε αυτήν την περίοδο της ζωής μας: όχι σαν ένα απομονωμένο χρονικό πλαίσιο αλλά ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικής μας εξέλιξης και ροής.

 

 

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο