Η κολοκύθα διαθέτει Γλυκιά γεύση και Δροσιστική θερμική ιδιότητα. Η Κολοκύθα είναι ηρεμιστική, τονωτική, καθαρτική, διουρητική και έχει αντιφλεγμονώδη επίδραση στο έντερο.

Θρέφει τα Όργανα του κέντρου και ενδυναμώνει τα όργανα της Γης μέσα μας: Το Στομάχι, την Σπλήνα, το Πάγκρεας και όλους τους ιστούς και λειτουργίες που αυτά κυβερνούν και επηρεάζουν.

Ανακουφίζει από τις δυσαρμονίες που περιλαμβάνουν την Υπερβολή ή/και Στασιμότητα Υγρασίας στον οργανισμό όπως π.χ. δυσεντερία, το έκζεμα και τα οιδήματα. Βοηθάει στην ρύθμιση και εξισορρόπηση του ζαχάρου στο αίμα και ωφελεί το Πάγκρεας. Χρησιμοποιείται στην θεραπεία του Διαβήτη και της υπογλυκαιμίας. Προωθεί την αποβολή της βλέννας από τους Πνεύμονες, τους βρόγχους και το λαιμό. Τακτική χρήση βοηθά στην υποστήριξη της θεραπείας της χρόνιας Βρογχίτιδας και του ξηρού Άσθματος με δυσκοιλιότητα.

Η μαγειρεμένη κολοκύθα βοηθάει στην αποβολή των παρασίτων του εντέρου, όμως ακόμα πιο αποτελεσματικοί για αυτό το σκοπό είναι οι σπόροι της (ανάλατοι). Για το λόγο αυτό συστήνεται η κατανάλωση της από τα παιδιά.

Βοηθάει στην αντιμετώπιση φλεγμονών και εγκαυμάτων. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει την κυκλοφορία της ενέργειας Qi στο σώμα και στην ανακούφιση του πόνου. Βοηθάει το υπερδραστήριο έμβρυο να ηρεμήσει. Συστήνονται επίσης  για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού.

Το Χειμώνα τα ζεστά πορτοκαλοκίτρινα προς το κόκκινο χρώματα της μας θυμίζουν τα ζεστά φθινοπωρινά χρώματα των φύλλων που πέφτουν.

Μπορεί να γίνει στον ατμό, βραστή, ψητή, να σωταριστεί ή γίνει τηγανητή. Συνοδεύεται υπέροχα με πλήρες ρύζι, γεμιστή με λαχανικά ή/και κοτόπουλο στο φούρνο, βραστή και πολτοποιημένη ως πουρές ή σούπα, μαγειρεμένη με άλλα γλυκά λαχανικά όπως οι γλυκοπατάτες στο φούρνο, σε κολοκυθόπιτες, με την μορφή κολοκυθοκεφτέδων. Μπαίνει επίσης σε ψωμιά, μπισκότα, κουλούρια, κέϊκ, cupcakes, και μαρμελάδες. Όρεξη, χρόνο και διάθεση να έχεις να πειραματιστείς μαζί τους και να φτιάξεις τις δικές σου συνταγές!

Στην Ενεργειακή Διατροφή συστήνεται μαγειρεμένη με διαφορετικούς τρόπους και μπαχαρικά ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του θεραπευόμενου και την δυσαρμονία που αντιμετωπίζει.

Οι κολοκύθες της φωτογραφίας είναι της ποικιλίας Hokkaido που κατάγονται από την Ιαπωνία και ευδοκιμούν στην χώρα μας, τις οποίες προμηθεύομαι από την βιολογική λαϊκή του Σαββάτου. Ο Οκτώβριος είναι η εποχή τους! Είναι πανέμορφες, πιο έντονο πορτοκαλί, πιο μικρές και στρογγυλές και πιο Yang από τις άλλες κολοκύθες. Συστήνονται για θεραπευτική αλλά και καθημερινή χρήση και τρώγονται μαζί με την φλούδα τους, ολόκληρες. Είναι καταπληκτικές και γεμιστές, κάποια στιγμή θα σας γράψω την συνταγή!

Όποια κολοκύθα και αν επιλέξετε, απλά απολαύστε τις!

 

Αφήστε ένα σχόλιο