Η Μύτη είναι για να μυρίζουμε και να αναπνέουμε, το Στόμα για να μιλάμε και να τρώμε.

Η σωστή αναπνοή έρχεται από την μύτη όπου οι μικρές τρίχες λειτουργούν ως καθαριστές, φιλτράροντας και καθαρίζοντας τον αέρα πριν τον στείλουν κάτω στη μακριά ζεστή είσοδο του λαιμού, προετοιμάζοντας τον ώστε να μπορέσουν οι Πνεύμονες να εισπνεύσουν.

Η ποιότητα της αναπνοής είναι πολύ σημαντική και επηρεάζει σημαντικά την μακροζωία και την ποιότητα ζωής μας.

Οι πιο πολλοί άνθρωποι αναπνέουν από το στόμα στέλνοντας κρύο αφιλτράριστο αέρα στους αδύναμους Πνεύμονες τους και ούτε καν καταλαβαίνουν ότι αυτό συμβαίνει. Ίσως ρωτήσεις «δεν είναι η αναπνοή αυτόματη;» Αν παρακολουθήσεις ένα γαλήνιο μωρό να κοιμάται θα παρατηρήσεις ότι αναπνέει από την μύτη με το στοματάκι του κλειστό, βαθιά και ρυθμικά, μέχρι την κοιλίτσα του. Για πολλούς ανθρώπους η ρηχή αναπνοή έχει την προέλευση της στην παιδική ηλικία όπου ξεκίνησαν να αναπνέουν με μικρότερες ρηχές αναπνοές μέχρι το στήθος σε στιγμές φόβου ή και κρατώντας την αναπνοή τους σε στιγμές αγωνίας, έκπληξης ή ακόμα και ακούγοντας με μεγάλη προσήλωση κάποιον άλλον να μιλάει. Πολλοί άνθρωποι αποκτούν λανθασμένη ρηχή αναπνοή λόγω του άγχους και της έλλειψης χρόνου κάτω από συνθήκες πίεσης.
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το να αναπνέουμε σωστά σημαίνει να δίνουμε προσοχή στην εισπνοή μας. Όμως αν δεν εκπνεύσουμε πρώτα όλο τον αέρα που έχουμε λάβει κατά την εισπνοή, δεν υπάρχει χώρος για να λάβουμε μια ολόκληρη νέα εισπνοή. Αν οι Πνεύμονες δεν αφήσουν πρώτα τον βρώμικο αέρα που μεταφέρει διοξείδιο του άνθρακα και Τοξίνες έξω από το σώμα δεν υπάρχει χώρος για τον φρέσκο αέρα που παρέχει αναζωογονητικό και θεραπευτικό οξυγόνο. Αυτές οι αρνητικές συνήθειες, η χρονική πίεση και το στρες οδηγούν σε ρηχή αναπνοή και μειωμένη ικανότητα των Πνευμόνων να λάβουν την ζωτική ενέργεια Qi από τον αέρα. Κατά συνέπεια πολλοί είναι ευάλωτοι σε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τους Πνεύμονες όπως μπουκωμένη μύτη, αλλεργίες, δύσπνοια, άσθμα, κρυώματα, άγχος, πρήξιμο στο Στομάχι, νοητική κούραση, αϋπνία, άπνοια, δερματικά προβλήματα και πολλές άλλες ασθένειες. Όταν οι Πνευμονικοί ιστοί διατηρούνται σε καλή υγιεινή κατάσταση τότε είναι σε θέση να αντιδράσουν στις επιθέσεις των μικροβίων και να προλάβουν την ασθένεια.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων χρησιμοποιούν μόνο ένα 30% του δυναμικού των Πνευμόνων τους και άρα παράγουν πολύ λιγότερη ενέργεια από αυτή που θα μπορούσαν. Όλοι οι ιστοί και τα κύτταρα του σώματος χρειάζονται οξυγόνο για να αυτοθεραπευτούν και για να διατηρούνται σε άριστη κατάσταση και ιδιαίτερα ο εγκέφαλος. Όσοι δεν αναπνέουν όπως θα έπρεπε, δεν μπορούν να αναπτύξουν το δυναμικό τους. Φαντάσου την αύξηση σε ζωτική ενέργεια, ζωτικότητα, διαύγεια και καλή υγεία που θα είχαν αν μπορούσαν να αναπτύξουν αυτό το έμφυτο δυναμικό τους.

Ο Ρόλος του Διαφράγματος στην σωστή Αναπνοή

Το πρώτο βήμα στην βελτίωση της ικανότητας και του δυναμικού των Πνευμόνων είναι να κατανοήσουμε τον ρόλο του διαφράγματος. Αυτός ο μυς καταλαμβάνει ένα ολόκληρο όροφο στο σώμα μας. Γιαυτό η σωστή αναπνοή συμβαίνει σε ολόκληρο τον θώρακα σε τρεις διαστάσεις χρησιμοποιώντας το διάφραγμα, τους μύες της πλάτης και τους κοιλιακούς και όχι μόνο την προς τα πάνω ή την προς τα κάτω κίνηση. Αυτή η ρυθμική αναπνοή κάνει ένα ελαφρό μασάζ στα εσωτερικά όργανα διατηρώντας τα υγιή. Σαν ένα ασανσέρ ο μυς του διαφράγματος ανεβαίνει και κατεβαίνει με την αναπνοή, ξεκινώντας με την εκπνοή. Μόνο όταν το διάφραγμα έχει σπρώξει προς τα έξω όλο τον χρησιμοποιημένο αέρα από τους Πνεύμονες μπορούμε να λάβουμε φρέσκο αέρα στην θέση του παλαιού. Αυτή η ακούσια κίνηση κάνει την αναπνοή το ακριβές αντίθετο αυτού που οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι είναι: δεν χρειάζεται να πασχίζουμε για να εισπνεύσουμε φρέσκο αέρα αλλά να εκπνέουμε σωστά ώστε να επιτρέπουμε στο σώμα να λάβει νέα εισπνοή. Τα περισσότερα αναπνευστικά προβλήματα δημιουργούνται από μια δυσκολία στην ικανότητα εκπνοής. Πολλές φορές οι σκληροί μύες που αναπτύσσουμε με την έντονη γυμναστική για τους επίπεδους κοιλιακούς, μας παγιδεύουν σε μια ρηχή αναπνοή. Με την εξάσκηση στην σωστή αναπνοή σιγά σιγά το διάφραγμα μαλακώνει και μας επιτρέπει να θρέψουμε όλους τους μύες που έχουμε χτίσει.

Πως είναι η Αναπνοή σου;

Παρατήρησε για λίγο την αναπνοή σου: Πως είναι; δυνατή ή αδύναμη; ρηχή ή βαθιά; διακοπτόμενη ή ομαλή; βήχεις; έχεις βλέννα; Αναπνέεις ελεύθερα;

Στις συνεδρίες Ρέϊκι παράλληλα με την αίσθηση χαλάρωσης, την ανακούφιση από το στρες και τα πολλαπλά θεραπευτικά οφέλη που σου προσφέρει, μαθαίνεις βιωματικά την σημασία της βαθιάς ρυθμικής αναπνοής και ενδυναμώνεις και θεραπεύεις τους Πνεύμονες σου. Ανακαλύπτεις πως είναι να αναπνέεις και πάλι πιο βαθιά και αβίαστα. Ανακαλύπτεις πως είναι να λαμβάνεις και να έχεις περισσότερη ζωτική ενέργεια και να αισθάνεσαι πιο δυνατή και υγιής.
Με την επανάληψη, η σωστή αναπνοή σου γίνεται υγιεινή συνήθεια και μπορείς να χρησιμοποιήσεις ανά πάσα στιγμή την βαθιά αργή αναπνοή ως Διαλογισμό. Όποτε θέλεις να ηρεμήσεις το μυαλό σου από τις υπερβολικές σκέψεις, να αυτοσυγκεντρωθείς και να χαλαρώσεις το σώμα σου από τις εντάσεις της ημέρας και να επιστρέψεις στην εδώ και τώρα στιγμή. Η εδώ και τώρα στιγμή είναι το τώρα που η Φύση μας έχει προορίσει να ζούμε. Είναι η μόνη που υπάρχει. Το Παρελθόν έχει περάσει, το Μέλλον δεν έχει έρθει ακόμα.

Ο Ρόλος του Αέρα στην δημιουργία Ζωτικής Ενέργειας Qi:

Γεννιόμαστε με την ζωτική ενέργεια Qi που μας προσφέρουν οι γονείς μας κατά την σύλληψη και που αναπτύσσεται ως έμβρυο στην κοιλιά της μητέρας μας. Αυτή η ενέργεια ονομάζεται το Πρωταρχικό Qi ή Πεμπτουσία. Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, η Πεμπτουσία φυλάσσεται στο Σύστημα των Νεφρών μας για να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια της ζωής μας. Το Σύστημα της Σπλήνας μας μετασχηματίζει τις τροφές και τα πόσιμα υγρά που καταναλώνουμε σε ζωτική ενέργεια Qi, ενώ οι Πνεύμονες λαμβάνουν φρέσκο Qi μέσω της διαδικασίας της αναπνοής. Αυτές οι τρεις Πηγές Qi, συνδυάζονται για να μας προσφέρουν την ζωτική ενέργεια Qi που μας κινεί και μας κρατάει ζωντανούς. Ενώ οι Πνεύμονες κυβερνούν την αναπνοή, τα Νεφρά παίζουν το δικό τους ρόλο στην απορρόφηση και χρήση του αέρα. Αυτός είναι και ο λόγος που μια δυσαρμονία στα Νεφρά μπορεί να ξεκινήσει προβλήματα με την αναπνοή όπως το Άσθμα ή να προκαλέσει ένα ενεργειακό μπλοκάρισμα που να μην επιτρέπει σε κάποιον να ξεπεράσει τον φόβο ή την λύπη του και να παραμένει βυθισμένος στην φοβική ανησυχία ή λυπημένος για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, ίσως και χρόνια. Συχνά, δυσαρμονίες των Πνευμόνων οδηγούν σε προβλήματα με την Καρδιά.

Με την Κινέζικη Βοτανοθεραπεία στηρίζουμε, καθαρίζουμε και ενδυναμώνουμε τους Πνεύμονες ώστε να μπορέσεις να αναπνέεις πιο βαθιά και αβίαστα.
Με την κατάλληλη Θεραπευτική Διατροφή μαθαίνεις πως να θρέφεις το σώμα και συγκεκριμένα τους Πνεύμονες σου και να αποφεύγεις τις τροφές που δημιουργούν προβλήματα που σχετίζονται με την παραγωγή βλέννας και την προβληματική αναπνοή για να μπορείς να αναπνέεις ελεύθερα.

Αφήστε ένα σχόλιο