Τα Μαλλιά μας είναι ένας δείκτης της ποιότητας του Αίματος στο σώμα μας. Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (ΠΚΙ) λέμε ότι τα Μαλλιά μας είναι η προέκταση του αίματος και άρα επηρεάζεται άμεσα από την καλή λειτουργία και υγεία των ΠΚΙ Οργάνων της Σπλήνας-Πάγκρεας-Στομάχου και του Συστήματος των Νεφρών. Γιαυτό και στην Ανατολή αλλά και στους αυτόχθονες λαούς τα υγιή Μαλλιά ήταν σύμβολο ευρωστίας, δύναμης και δείκτης γονιμότητας για την επιλογή υγειών συντρόφων.

Τα υγιή Μαλλιά είναι στιλπνά και πυκνά. Η απώλεια Μαλλιών και η δύναμη της τρίχας των Μαλλιών βελτιώνεται σταδιακά βελτιώνοντας την ποιότητα του αίματος και δυναμώνοντας το Σύστημα της Σπλήνας-Πάγκρεας-Στομάχου και το Σύστημα των Νεφρών.

Η κατανάλωση σιταρόχορτου, μικρές δόσεις μελάσας, το μαύρο σουσάμι και πόσιμα αφεψήματα τσουκνίδας είναι γνωστά τονωτικά της υγείας των Μαλλιών. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο που ενισχύει το αίμα.

Η απώλεια των Μαλλιών έχει συνδεθεί με διατροφή πλούσια σε ζωϊκές πρωτεϊνες και λίπη που υποβαθμίζουν την λειτουργίες των Νεφρών και προκαλούν όξινο αίμα. Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων εκτός ότι είναι πλούσια σε λίπη και πρωτεϊνες θεωρείται ως υπερβολική κατανάλωση της Γλυκιάς Γεύσης στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική. Αν σκεφτούμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τρέφονται καθημερινά με πολύ γλυκές τροφές που αποδυναμώνουν και δημιουργούν προβλήματα στην ΠΚΙ Σπλήνα όπως τα κοινά γλυκά εμπορίου, τα διάφορα επιδόρπια, τα παγωτά, τα αναψυκτικά και όλα τα έτοιμα κουλουράκια, κρουασάν, μπισκότα, σοκολάτες, η κοινή ζάχαρη (λευκή και μαύρη) και ένα σωρό άλλες ευχάριστες μη τροφές. Τα αρχαία Κινέζικα κείμενα συνιστούν ότι η υπερβολή στην Γλυκιά γεύση κάνει τα Μαλλιά να πέφτουν. Επίσης αναφέρουν ότι το υπερβολικό αλάτι – πόσο μάλλον όταν κάποιος χρησιμοποιεί τις υπερ-επεξεργασμένες μορφές του και – όχι λίγο πλήρες θαλασσινό αλάτι (ανθός) ή λίγο ροζ αλάτι Ιμαλαίων, υποβαθμίζει την ποιότητα του Αίματος και άρα αποδυναμώνει τα Μαλλιά μας. Ακατάλληλη διατροφή με έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά, λόγω συχνής δίαιτας η/και φτωχής σε θρεπτικά συστατικά λόγω ακατάλληλης για την συγκεκριμένη ιδιοσυγκρασία διατροφή, επίσης αδυνατίζει τα Μαλλιά.

 

Η Aνησυχία, το Άγχος και τα Μαλλιά

Στην Κίνα είναι γνωστό ότι η υπερβολική ανησυχία για το μέλλον προκαλεί πρόωρα γκρίζα και αδύναμα Μαλλιά. Τα γκρίζα Μαλλιά έχουν την δική τους γοητεία, αλλά δεν αισθάνονται όλοι όμορφα με τις ασημένιες αποχρώσεις τους.

Η ανησυχία και το άγχος που είναι παραδείγματα υπερβολικής σκέψης αποδυναμώνουν το ΠΚΙ Σύστημα της Σπλήνας-Πάγκρεας και υποβαθμίζουν τις λειτουργίες της παραγωγής του Αίματος και της αφομοίωσης των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές. Όμως και αντίστροφα μη ισορροπημένο ΠΚΙ Σύστημα Σπλήνας – Πάγκρεας προκαλεί ανισορροπία στον τρόπο σκέψης, άγχος και υπερβολική σκέψη και ανησυχία.  Όμως το πρόωρο γκριζάρισμα και η αδυναμία των Μαλλιών είναι το ελάχιστο αρνητικό αποτέλεσμα της ανησυχίας και του άγχους στο σώμα μας. Η ανησυχία για το μέλλον επιταχύνει γενικά όλες τις διαδικασίες της γήρανσης  καθώς εξασθενίζει το αίμα που μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανανέωση και αναζωογόνηση όλων των κυττάρων του οργανισμού μας. Επίσης, καθώς η ανησυχία βλάπτει το Πάγκρεας και την παραγωγή ενζύμων, εμφανίζονται διατροφικά προβλήματα όλων των ειδών.

Πολύ ισχυρά συναισθηματικά σοκ και βαριές απώλειες όπως για παράδειγμα η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου μπορούν να κάνουν τα μαλλιά να γκριζάρουν απότομα απορροφώντας ενέργεια από το ΠΚΙ  Σύστημα των Νεφρών μας. Τα υπερβολικά ξενύχτια και η χρήση διεγερτικών ουσιών απορροφούν απότομα ενέργεια από τα Νεφρά προκαλώντας πρόωρη γήρανση και κατά συνέπεια πρόωρο γκριζάρισμα των Μαλλιών.

 

Θεραπεία και Ενδυνάμωση των Μαλλιών

Στην θεραπευτική πράξη και ανάλογα με τις ανάγκες της θεραπευόμενης φροντίζω να ενισχύσω την θρέψη του Αίματος και το ΠΚΙ Πεπτικό σύστημα που είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές. Φροντίζουμε να απευθυνόμαστε στην ρίζα της αιτίας που τα Μαλλιά είναι αδύναμα. Όταν τα αδύναμα μαλλιά οφείλονται σε ανισορροπία του Ενεργειακού Συστήματος των Νεφρών φροντίζουμε επίσης να ενδυναμώσουμε και να ισορροπήσουμε αυτό το σύστημα. Μέσα από την κατάλληλη διατροφή και βοτανοθεραπεία ο οργανισμός ενδυναμώνεται με φυσικούς τρόπους και τα Μαλλιά σταδιακά δυναμώνουν, γίνονται πιο πλούσια και λαμπερά. Υποστηρίζουμε επίσης θεραπευτικά τον οργανισμό μετά από χημειοθεραπείες ώστε να βοηθήσουμε την ανάπτυξη νέων μαλλιών.

Με τακτικές συνεδρίες ενεργειακής θεραπείας οι θεραπευόμενες ανακουφίζονται από το άγχος και την ανησυχία, ενισχύουν την ολική ενέργεια και ευεξία τους και σταδιακά μαθαίνουν να την διαχειρίζονται καλύτερα αλλάζοντας τον αγχωτικό τρόπο και μοτίβα σκέψης για να βελτιώσουν τόσο τα συναισθήματα και την ποιότητα ζωής τους όσο και την ποιότητα των Μαλλιών τους και το δέρμα τους.

 

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Αφήστε ένα σχόλιο