Το πιο γνωστό διεγερτικό της ενέργειας είναι ο καφές που μας παρέχει μια γρήγορη τόνωση, απορροφώντας ενέργεια από το ΠΚΙ Eνεργειακό σύστημα των Νεφρών μας που περιλαμβάνει τις αποθήκες ενέργειας του σώματος. Μετά από μια σύντομη, φαινομενική μόνο ώθηση ενέργειας, αφού η ενέργεια προϋπήρχε και δεν δημιουργήθηκε νέα, η αίσθηση της τόνωσης της ενέργειας εξαφανίζεται γρήγορα. Τότε πιθανότατα θα χρειαστούμε ένα ακόμα ποτήρι καφέ ή κάποιο γλυκό για να τον συνοδέψουμε και να τονώσουμε και πάλι την ενέργεια μας.

Μακροπρόθεσμα ο καφές βλάπτει την εξωστρεφή θερμαντική Yang ενέργεια, ψυχραίνει το σώμα και προκαλεί μαλθακότητα. Επίσης, επειδή η πόση καφέ μας παρέχει μια σύντομη τόνωση σε ενέργεια αν πίνουμε καθημερινά καφέ, δεν παρατηρούμε ποια είναι τα πραγματικά επίπεδα της ενέργειας μας χωρίς αυτόν. Αν συνεχίσουμε να σπρώχνουμε τον οργανισμό μας να διαχειριστεί τις καθημερινές μας δραστηριότητες μέσω του καφέ και εξαντλώντας σιγά σιγά αλλά σταθερά το σύστημα των Νεφρών μας, κάποια μέρα ξαφνικά ίσως αντιληφθούμε ότι δεν διαθέτουμε αρκετή διαθέσιμη ενέργεια και ότι στην πραγματικότητα είμαστε κουρασμένες έως εξαντλημένες.

Ο καφές, ανήκοντας στην πικρή γεύση (όση ζάχαρη και αν βάλουμε), αποξηραίνει την υγρασία κατευθύνοντας την προς το εξωτερικό του σώματος μέσω της διούρησης και μέσω της εξάτμισης από το δέρμα. Το δέρμα αφυδατώνεται και ξηραίνεται, γιατί δεν θρέφεται πλέον επαρκώς. Αυτή η αφυδάτωση επέρχεται σταδιακά μέσω της διαδικασίας της γήρανσης όμως πίνοντας καφέ επιταχύνουμε αυτήν την φυσική διαδικασία. Φρόντισε να πίνεις τουλάχιστον ένα ποτήρι νερού μαζί με τον καφέ σου αν και αυτού του είδους η αφυδάτωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την υπερκατανάλωση νερού γιαυτό και χρειάζεται να την προλαμβάνουμε ή να την βελτιώνουμε με Κινέζικες Συνταγές βοτάνων που θρέφουν το δέρμα.

Μακροπρόθεσμα ο καφές βλάπτει  και τους Xυμούς δηλαδή όλα όσα υγραίνουν το σώμα μας π.χ. το αίμα, το σάλιο, το υγρό των αρθρώσεων, τα γαστρικά υγρά και τις εκκρίσεις των βλεννογόνων και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει κράμπες στους τένοντες.

Όσο πλησιάζουμε προς τα χρόνια της Εμμηνόπαυσης (Δεύτερη Άνοιξη) καλό είναι να αποφεύγουμε τον καφέ και ιδιαίτερα αν παρουσιάζουμε συμπτώματα ξηρότητας.

Καλό είναι να γνωρίζεις ότι ο καφές εξαντλεί τα αποθέματα ασβεστίου στο σώμα και ο συνδυασμός καφέ με γάλα πετρώνει το έντερο οπότε το σώμα δυσκολεύεται να αφήσει όσα δεν χρειάζεται.

Μέσω της Ενεργειακής Διατροφής και των Βοτάνων μπορούμε να ρυθμίσουμε σταδιακά την κατάσταση του οργανισμού ώστε να διαθέτει επάρκεια σε ενέργεια για τις καθημερινές δραστηριότητες του και να λαμβάνει ενέργεια μέσα από τις τροφές και όχι από τις ενεργειακές αποθήκες ενέργειας του σώματος.

Μπορούμε να ελαττώσουμε και να αντικαταστήσουμε σταδιακά τον καφέ με πράσινο τσάϊ και αφεψήματα ποικιλίας βοτάνων που προσθέτουν στο σώμα θρεπτικά συστατικά και ήπια τόνωση αντί να αφαιρούν λίγο λίγο αλλά σταθερά όπως ο καφές.

Αφήστε ένα σχόλιο