Κονσερβοποίηση Σάλτσας Ντομάτας – Γιατί αξίζει τον κόπο να φτιάξεις την δική σου

Στην βιολογική λαϊκή θα βρεις αυτήν την εποχή φρέσκιες ώριμες μυρωδάτες, υπαίθριες ντομάτες και τοματάκια σε καλή τιμή, αφού υπάρχει πλούσια συγκομιδή.

Είναι μια καλή ευκαιρία να φτιάξεις την δική σου σάλτσα και να την χρησιμοποιήσεις κατά την διάρκεια του χειμώνα. Στην Ενεργειακή Διατροφή τρεφόμαστε με φρέσκα λαχανικά εποχής που αναπτύσσονται στο περιβάλλον που ζούμε (ντόπια και εγχώρια) και βοηθάνε το σώμα μας να συντονιστεί με το κλίμα και την εποχή που επικρατεί στο εξωτερικό περιβάλλον την εποχή που διανύουμε και άρα δεν καταναλώνουμε φρέσκιες ντομάτες τον χειμώνα.

Για την φυσική συντήρηση ντομάτας ως σάλτσα επιλέγουμε ώριμες βιολογικές υπαίθριες ντομάτες που μεγαλώνουν στο χωράφι ή μεγαλώνουμε τις δικές μας στον κήπο ή σε δοχεία οι οποίες δέχονται την yang ενέργεια του ήλιου κατά την διάρκεια της ημέρας και τις πιο yin ενέργειες της σελήνης και των αστεριών κατά την διάρκεια της νύχτας. Έτσι είναι ενεργειακά πιο ισορροπημένες από όσες δεν μεγαλώνουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Όχι θερμοκηπίου, ή σκεπαστές όπως συμβαίνει στην χώρα μας λόγω του ήπιου κλίματος, χωρίς ορμόνες και φυτοφάρμακα. Όση λιγότερη βοήθεια έχει δεχτεί ένα φυτό για να αναπτυχθεί, να αμυνθεί ενάντια σε έντομα και ασθένειες και να καρποφορήσει τόσο μεγαλύτερη δύναμη επιβίωσης έχει ο καρπός του να μας προσφέρει όταν το καταναλώνουμε.

Επιλέγουμε ώριμες τις ντομάτες γιατί όταν έχουν ωριμάσει στο μητρικό φυτό διαθέτουν περισσότερη ενέργεια και θρεπτικά συστατικά από όσο αν κοπούν άγουρες και ωριμάσουν μετά.

Ακολουθώντας τα παραπάνω κριτήρια επιλογής εξασφαλίζουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα και ζωτική ενέργεια που έχουν να μας προσφέρουν.

Η διαδικασία κονσερβοποίησης είναι απλή και εύκολη, είναι μια φυσική διαδικασία συντήρησης χωρίς συντηρητικά, αλάτι ή ζάχαρη και απαιτεί μόνο λίγο από τον χρόνο μας. Μπορούμε βέβαια να προσθέσουμε τα μυρωδικά και μπαχαρικά που προτιμάμε.

Η διαδικασία που χρησιμοποιώ, σε λίγα βήματα:

– Πλένουμε τις ντομάτες και αφαιρούμε τις ατέλειες χωρίς να τις    ξεφλουδίσουμε.

– Τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βάζουμε στο μίξερ χειρός ή στο blender. Χτυπάμε μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυμός

– Ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας στην κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά χωρίς καπάκι μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.

– Ρίχνουμε τον χυμό σε αποστειρωμένα* γυάλινα βάζα. Γεμίζουμε μέχρι επάνω και προσθέτουμε αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Κλείνουμε καλά το καπάκι και γυρνάμε το βάζο ανάποδα με το καπάκι προς τα κάτω.

*Για να αποστειρώσω τα γυάλινα βάζα (εννοείται ότι τα έχω πλύνει πρώτα και είναι καθαρά), ενώ φτιάχνω την σάλτσα, τα τοποθετώ σε ένα ταψί σε ζεστό φούρνο για 15 λεπτά. Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζω σε λίγο νερό τα καπάκια. Προστατεύω τα χέρια μου γιατί ο χυμός της ντομάτας, και τα γυάλινα βάζα και τα καπάκια καίνε.

Αποθηκεύουμε την σάλτσα ντομάτας σε γυάλινα βάζα σε ένα σκιερό μέρος ή ντουλάπι και δεν τα βάζουμε στην κατάψυξη. Έτσι θα μπορούμε να προσθέτουμε στα φαγητά μας υψηλής ποιότητας αγνή χειροποίητη νόστιμη σάλτσα ντομάτας πλούσια σε ζωτική ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.

Καλή κονσερβοποίηση!

Αφήστε ένα σχόλιο