Οι Πνεύμονες, το Παχύ Έντερο και το Δέρμα – Τα Όργανα που είναι πιο ευπαθή το Φθινόπωρο

Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική τα εσωτερικά όργανα που ανήκουν στο στοιχείο του Μετάλλου και είναι πιο ευπαθή την εποχή του  Φθινοπώρου είναι οι Πνεύμονες και το Παχύ Έντερο. Για το λόγο αυτό το Φθινόπωρο οι άνθρωποι που έχουν ένα αδύναμο στοιχείο του Μετάλλου μέσα τους αντιμετωπίζουν προβλήματα με το αναπνευστικό σύστημα, όπως δύσπνοια, συχνά κρυολογήματα, μειωμένη ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και εκδηλώνουν δυσκολίες και ασθένειες που σχετίζονται με την διαδικασία αποβολής του οργανισμού όπως το έντερο και το δέρμα.

Είναι η καταλληλότερη εποχή για να ενδυναμώσουμε ή/και να ισορροπήσουμε το αναπνευστικό σύστημα δηλαδή προβλήματα και ασθένειες που σχετίζονται με τους  Πνεύμονες, να ασχοληθούμε με το Παχύ Έντερο και τα Δερματικά προβλήματα.

Σε Σωματικό Επίπεδο

Οι Πνεύμονες
Οι Πνεύμονες, ως yin όργανο, λαμβάνουν φρέσκια ζωτική ενέργεια Qi από τον αέρα μέσα από την διαδικασία της αναπνοής και τον αναμιγνύουν με την ενέργεια Qi που λαμβάνουμε από τις τροφές. Αυτός ο συνδυασμός του οξυγόνου, των ενεργειών και των θρεπτικών συστατικών διανέμεται και θρέφει ολόκληρο το σώμα. Η λειτουργία αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί είναι υπεύθυνη για την προστασία της επιφάνειας του σώματος, του Δέρματος και του εσωτερικού των Πνευμόνων από ιούς, βακτήρια και άλλους παθογόνους παράγοντες. Όταν οι Πνεύμονες μας είναι δυνατοί, αναπνέουμε με ευκολία και δεν κρυολογούμε, δεν «κολλάμε» γρίπη από τους γύρω μας. Συχνά κρυολογήματα, βήχας, δύσπνοια, βλέννα, αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα, ιγμορίτιδα, αδύναμη φωνή, άσθμα, βρογχικό άσθμα, ρινίτιδα, αλλεργίες, αδυναμία ή ανικανότητα ανάρρωσης, κ.α. δείχνουν μια ανισορροπία των Πνευμόνων. Όσο πιο χρόνια είναι μια κατάσταση τόσο πιο πολύ μας δείχνει ότι ο οργανισμός δυσκολεύεται να την διαχειριστεί. Συχνά κρυολογήματα δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν είναι αρκετά δυνατό για να μας προστατέψει από τις εξωτερικές επιρροές του περιβάλλοντος. Δερματικά προβλήματα (ακμή, ξηρότητα, ξηροδερμία, έρπης, και πολλά άλλα) εμφανίζονται όταν οι Πνεύμονες και το Παχύ Έντερο μας βρίσκονται σε ανισορροπία.

Το Παχύ Έντερο
Το Παχύ Έντερο είναι το yang όργανο του Μετάλλου και είναι το όργανο που συγκρατεί τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται από τον μετασχηματισμό της τροφής και μας βοηθάει να αποβάλλουμε από τον οργανισμό μας σε σωματικό επίπεδο περιττώματα και τοξίνες. Στην Παραδοσιακή Κινέζικη θεραπευτική αυτή η απελευθέρωση συμβαίνει τόσο στο σωματικό επίπεδο, όσο και στο συναισθηματικό και το ψυχικό επίπεδο. Σε σωματικό επίπεδο, προβλήματα με την διαδικασία αποβολής του εντέρου αλλά και με την υγεία του εντέρου (ιστοί, εσωτερικό περιβάλλον και χλωρίδα) δείχνουν ότι το σύστημα αυτό χρειάζεται θεραπευτική υποστήριξη.

Σε Συναισθηματικό Επίπεδο

Οι πνεύμονες μέσω της εκπνοής, το έντερο και το δέρμα ως όργανα διαχωρισμού και αποβολής μας βοηθάνε – σε ένα βαθύτερο επίπεδο – να εκτιμήσουμε αυτά που έχουν αξία και να αποβάλλουμε όσα δεν χρειαζόμαστε στην ζωή μας γενικότερα αλλά και στους χώρους που ζούμε αφού αυτοί είναι η εξωτερική αντανάκλαση του εσωτερικού μας κόσμου. Τα συναισθήματα του Στοιχείου του Μετάλλου, που ενεργοποιούνται περισσότερο το Φθινόπωρο και σχετίζονται με την διαδικασία διάκρισης και διαχωρισμού είναι η Λύπη και η Θλίψη. Θα ακολουθήσει σχετικό άρθρο αφιερωμένο στα συναισθήματα αυτά.

Το Φθινόπωρο μας δίνει την ευκαιρία να ενισχύσουμε το Στοιχείο Μέταλλο μέσα μας ενισχύοντας την ικανότητα μας της διάκρισης και του διαχωρισμού του ουσιώδους που χρειαζόμαστε, από το επουσιώδες που δεν χρειαζόμαστε πια:

Είναι η κατάλληλη περίοδος να επικεντρωθούμε στις ακόλουθες ερωτήσεις και να αναρωτηθούμε:

  • Τι είναι αυτό που είμαι έτοιμη/έτοιμος να αφήσω πίσω μου και επιθυμώ να απελευθερώσω αυτό το Φθινόπωρο;
  • Τι μηνύματα μου στέλνει το σώμα μου μέσω των συμπτωμάτων που εμφανίζω και καλούμαι να ακούσω, να δώσω αξία και να δουλέψω θεραπευτικά;
  • Τι δεν χρειάζομαι  πια; τι χρειάζομαι οπωσδήποτε;
  • Tι δεν καλύπτει  πια τις βαθύτερες εσωτερικές και εξωτερικές ανάγκες μου;
  • Ποιές σκέψεις δεν με βοηθούν να προχωρήσω και με κρατάνε στο παρελθόν;
  • Ποιές περιοριστικές πεποιθήσεις περιορίζουν το δυναμικό μου;
  • Ποιές συμπεριφορές με αποδυναμώνουν και άρα χρειάζομαι να επεξεργαστώ, να δουλέψω και να καθαρίσω;
  • Ποιές σχέσεις δεν με καλύπτουν πια και τείνουν προς το τέλος τους ή έχουν ήδη τελειώσει και καλούμαι να διαχειριστώ την θλίψη και την στενοχώρια μου και να τις αποχωριστώ;
  • Ποια αντικείμενα στο χώρο που ζω δεν χρησιμοποιώ πια ή δεν μου δίνουν χαρά και νόημα και πρέπει να δώσω ή να χαρίσω για να υπάρχει αρμονική ροή του qi και χώρος για το καινούργιο;

 

Όταν τα Όργανα του Μετάλλου είναι υγιή, δυνατά και βρίσκονται σε Ισορροπία
Όταν τα όργανα του Μετάλλου βρίσκονται σε Ισορροπία το άφημα όσων δεν χρειαζόμαστε πια, τόσο στην τουαλέτα όσο και στην καθημερινότητα μας γενικότερα, γίνεται φυσικά και ρυθμικά, όπως αφήνει το κλαδί ενός δέντρου ένα ώριμο φρούτο να πέσει στη γη. Όταν έχουμε δυνατούς και υγιείς Πνεύμονες ακολουθούμε τις αρχές μας και τιμούμε τις δεσμεύσεις μας. Είμαστε δίκαιοι με τον εαυτό μας αλλά και με τους άλλους. Όταν αντιλαμβανόμαστε ότι έρχεται η ώρα να αφήσουμε μία σχέση ή ένα αντικείμενο το παρατηρούμε και το αισθανόμαστε. Επιτρέπουμε στον εαυτό να πάρει το χρόνο του και να επιτρέψει το χώρο για να αισθανθούμε τη λύπη και τη θλίψη του αποχωρισμού. Θρηνούμε τις απώλειες μας για όσο χρειάζεται.  Κρατάμε τις θετικές εμπειρίες που ζήσαμε αλλά και αξιολογούμε ότι οι δύσκολες είναι αυτές που μας προτρέπουν να μεταμορφωθούμε, μέσω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε γινόμαστε δυνατότεροι και σοφότεροι και σταδιακά έρχεται η γαλήνη και η διαύγεια και η αναγνώριση ότι παρά τα όσα αφήνουμε πίσω στο παρελθόν, η ζωή μας, είναι μπροστά μας. Και προχωράμε πιο ανάλαφροι πια, πιο συνειδητοποιημένοι γιατί οι διαδικασίες του Μετάλλου ασχολούνται με τον διαχωρισμό του ουσιώδους – αυτό που είναι σημαντικό και πολύτιμο και το κρατάμε στην ζωή μας – από το επουσιώδες, στην παρούσα στιγμή έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτό το οποίο έρχεται και διαθέτοντας επαρκή ενέργεια και χώρο μέσα μας ώστε να μπορέσουμε να ασχοληθούμε με το καινούργιο.

Όταν τα Όργανα του Μετάλλου είναι αδύναμα, νοσούν ή βρίσκονται εκτός Ισορροπίας. 

Όταν υπάρχει αδυναμία ή παρουσιάζονται προβλήματα με τους Πνεύμονες, το Δέρμα και το Έντερο μπορεί να δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε το άφημα του παρελθόντος και την απώλεια καταπιέζοντας τα συναισθήματα μας όπως τη λύπη και η θλίψη μας επειδή δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε χωρίς όμως να μπορούμε να αφήσουμε την κατάσταση ουσιαστικά πίσω μας. Την κουβαλάμε  στα κύτταρα, τους ιστούς μας. Στην σχέση μας με τα αντικείμενα είτε δεν ενδιαφερόμαστε για αυτά και δεν εκτιμούμε την αξία τους είτε δενόμαστε συναισθηματικά υπερβολικά μαζί τους και δυσκολευόμαστε να τα αποχωριστούμε ακόμα και όταν δεν εξυπηρετούν κάποιο σκοπό ή δεν τα χρειαζόμαστε πια. Η δυσκολία να αφήσουμε όσα δεν χρειαζόμαστε πια σε σωματικό επίπεδο ή σε ψυχοπνευματικό επίπεδο να απελευθερώσουμε παλαιές καταστάσεις δείχνει μια ανισορροπία που χρειάζεται να δουλέψουμε τόσο για να αισθανθούμε καλύτερα, όσο και για την ενδυνάμωση και εναρμόνιση των εσωτερικών συστημάτων και οργάνων. Μπορεί επίσης να είμαστε δίκαιοι με τους άλλους αλλά να μην υποστηρίζουμε το δικό μας δίκαιο ή να δυσκολευόμαστε να αξιολογήσουμε το σημαντικό από το ασήμαντο στην ζωή μας. Είτε γιατί ζούμε την ζωή μας με κριτήρια άλλων (δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τις δικές μας αξίες και προτεραιότητες) ή δεν βρισκόμαστε σε απευθείας επαφή με το τι έχουμε πραγματικά ανάγκη γιατί δεν έχουμε καθημερινή επαφή με τα συναισθήματά μας.

Συχνά Αίτια δυσαρμονίας

Εκτός από τα ανεπεξέργαστα συναισθήματα λύπης και θλίψης που όταν παραμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα εξασθενούν τα ίδια τα όργανα, πολλά προβλήματα του Συστήματος των Πνευμόνων και των Εντέρων, οφείλονται σε έλλειψη τακτικής σωματικής κίνησης. Η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα και καθιστική ζωή δεν ενθαρρύνει την σωστή αναπνοή, και άρα την οξυγόνωση του οργανισμού και τον εφοδιασμό των κυττάρων με θρεπτικά συστατικά και την ρυθμική κίνηση των εντέρων ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποβολής. Προβλήματα των Πνευμόνων και του Π. Εντέρου χειροτερεύουν με μια λανθασμένη ή αταίριαστη διατροφή. Υπερβολική ποσότητα φαγητού, κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφών και τροφών που περιέχουν ορμόνες, αντιβιοτικά και φυτοφάρμακα, υπερβολική κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών και άλλων τροφών που δημιουργούν βλέννα, το κάπνισμα και η χρήση χημικών για το σπίτι ή στην εργασία (πχ χημικές βαφές) επιβαρύνουν την ισορροπία των Πνευμόνων/Εντέρου/Δέρματος. Οι ακατάλληλες διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν επίσης αρνητικά την ισορροπία του ευαίσθητου οικοσυστήματος του εντέρου και της χλωρίδας του, προκαλούν την κατακράτηση τοξινών και δημιουργούν συμπτώματα έντασης, κούραση έως εξουθένωση και προβλήματα με το δέρμα. Αντίθετα μια διατροφή προσαρμοσμένη στην ιδιοσυγκρασία μας και τις δυσαρμονίες που αντιμετωπίζουμε, θα ενδυναμώσει τα εσωτερικά όργανα και ιστούς που πάσχουν, θα ενθαρρύνει την ομαλή ροή και κίνηση του qi στο σώμα και θα βοηθήσει όλον τον οργανισμό να διαχειριστεί με φυσικό τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εναρμονίζοντας και την σχέση των ίδιων των οργάνων των Πνευμόνων/Π. Εντέρου μεταξύ τους.

2 Σχόλια

  • Ο/Η Μαρία Γεωργία Λωμη λέει:

    Πολύ ενδιαφέρον άρθρο!!! Ευχαριστώ!!!

    • Ο/Η wellness_admin λέει:

      Σας ευχαριστώ!

      Για να λαμβάνετε στο email σας όλα τα νέα άρθρα και τα νέα μας, εγγραφείτε στο μηνιαίο Newsletter. Να έχετε μια υπέροχη ημέρα!

Αφήστε ένα σχόλιο