Το Στρες, το Ρέικι και η Επίδραση της Βαθιάς Χαλάρωσης στο Σώμα

H επίδραση της βαθιάς χαλάρωσης είναι ουσιαστικά η αντίθετη αντίδραση του σώματος από αυτήν του μηχανισμού της μάχης ή φυγής ως αντίδραση στο στρες ή σε μία στρεσογόνα και επικίνδυνη κατάσταση κατά την οποία το σώμα απελευθερώνει χημικές ουσίες ώστε να μας κινητοποιήσει να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα ή να αντιδράσουμε άμεσα απέναντι σε ένα κίνδυνο. Όταν βρισκόμαστε κάτω από την επίδραση του στρες το σώμα μας εστιάζει στο να μάχεται και να βρίσκεται σε εγρήγορση, μια κατάσταση συνεχούς υπερδιέγερσης, για να αντιμετωπίσει μια πιθανή απειλή, δεν εστιάζει στην αυτοθεραπεία του γιαυτό και το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί, γίνεται ευάλωτο. Μακροπρόθεσμα αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις και το περιβάλλον μέσα στον οργανισμό για την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών.

Μέσω της βαθιάς χαλάρωσης, το Ρέικι ενθαρρύνει ενισχυμένη ολοκληρωμένη λειτουργία όλων των θεραπευτικών μηχανισμών και συστημάτων του σώματος. Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι μια βαθιά κατάσταση χαλάρωσης δρα μέσω του αυτόνομου νευρικού συστήματος και μειώνει την πίεση του αίματος και τον καρδιακό παλμό και ανακουφίζει από την ένταση, το στρες και το άγχος.

Αυτή η κατάσταση χαλάρωσης επίσης αυξάνει τις ικανότητες του ανοσοποιητικού συστήματος να προστατέψει το σώμα από βακτήρια και ιούς και τονώνει την παραγωγή ενδορφινών στον εγκέφαλο, τα φυσικά οπιοειδή, που δρουν για να μειώσουν την αίσθηση του πόνου και δημιουργούν μια κατάσταση ευεξίας. Η τόνωση αυτής της ανταπόκρισης του σώματος στις συνεδρίες ρέικι, σε συνεργασία με την αυξημένη και απρόσκοπτη ροή της ζωτικής ενέργειας στο σώμα, ενθαρρύνουν την θεραπεία σε όλα τα επίπεδα.

Σε κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης το νευρικό σύστημα ηρεμεί, ο δέκτης ησυχάζει, ξεκουράζεται, αναζωογονείται, αποκαθιστά την σύνδεση με τον εσώτερο εαυτό του. Επιτρέπει στο σώμα του να σταματήσει να μάχεται και να εστιάσει στην θεραπεία του. Η έμφυτη ευφυϊα του σώματος του δέκτη γνωρίζει τι έχει ανάγκη και κατευθύνει την συμπαντική ζωτική ενέργεια, κατά προτεραιότητα όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη: είτε αυτό είναι η κινητοποίηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων για να διορθώσουν την αναιμία, είτε είναι η θρέψη του οστού για να θεραπεύσει ένα κάταγμα, την ενέργεια για να ολοκληρώσει ένα δύσκολο project, ή την νοητική διαύγεια για να προχωρήσει σε μια επιχειρηματική συμφωνία στην επαγγελματική του ζωή, η ζωτική ενέργεια δρα στον δέκτη με τον καλύτερο δυνατό αρμονικό τρόπο για το ανώτερο καλό του στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Η ασθένεια δεν είναι διαχωρισμένη από το σώμα, είναι το σώμα που βρίσκεται εκτός ισορροπίας. Αντί να βλέπουμε την ασθένεια ως έναν εισβολέα που χρειάζεται να ξεφορτωθούμε, η ασθένεια μπορεί να κατανοηθεί ως ένας αγγελιοφόρος που μεταφέρει το μήνυμα ότι η ομοιόσταση χρειάζεται να αποκατασταθεί.

Θεραπεία σημαίνει να κινούμαστε προς την ολότητα. Η θεραπεία Ρέικι μας κινητοποιεί να αποδεχθούμε όλες τις πτυχές του εαυτού μας και κυρίως αυτές με τις οποίες δεν βρισκόμαστε σε επαφή. Το Ρέικι αποκαθιστά την ισορροπία σε όλα τα επίπεδα.

Πηγές:
Reiki Energy Medicine, Bringing Healing Touch into Home, Hospital and Hospice by Libby Barnett and Maggie Davidson
The Relaxation Response, by Dr Herbert Benson

Photo Credits with thanks by Annie Spratt on Unsplash

Αφήστε ένα σχόλιο