Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική είναι ένα οργανωμένο και ανεξάρτητο σύστημα σκέψης, διάγνωσης, ταξινόμησης των δυσαρμονιών και θεραπείας που καλλιεργήθηκε και συμπληρώθηκε κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών. Είναι ευρύτερα διαδεδομένο στην Ανατολή και στον δυτικό κόσμο θεωρείται ένα Ολιστικό σύστημα εναλλακτικής ή/και συμπληρωματικής (με την δυτική ιατρική) θεραπευτικής.

Οι ρίζες της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής ξεκινάνε με τους Αρχαίους Σαμάνους Θεραπευτές και Ιερείς, γυναίκες και άνδρες, στα βάθη των Προ-ιστορικών χρόνων. Αυτοί μετέφεραν με τον προφορικό λόγο την γνώση- κληρονομιά τους από μία γενιά στην επόμενη και η οποία αργότερα μεταφέρθηκε μέσω της γραφής μέχρι τις μέρες μας. Η αρχαία θεραπευτική γνώση που διαθέτουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα μιας συνεχούς διεργασίας, παρατήρησης, διάγνωσης, και κριτικής σκέψης που άντεξε στο χρόνο ακριβώς λόγω της αποτελεσματικότητάς της. Βασισμένη στην Κινέζικη Φιλοσοφία, κοσμοθεωρία, λογική, ευαισθησία και τέχνες, διαθέτει τη δική της αντίληψη της Υγείας και της Ασθένειας.

Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική χρησιμοποιεί ορολογία εμπνευσμένη από την Φύση και το περιβάλλον του ανθρώπου και τις περισσότερες φορές συνδυάζει τον ποιητικό λόγο για να περιγράψει το εσωτερικό τοπίο του Σώματος – από τις ονομασίες των εσωτερικών οργάνων, τις σχέσεις και τις λειτουργίες τους – μέχρι τις περιγραφές των καναλιών, μέσα στα οποία κινείται η ροή της ενέργειας Chi μέσα στο σώμα.

Οι περιγραφές και οι λειτουργίες των εσωτερικών οργάνων και των συστημάτων τους είναι διαφορετικές από αυτές της Δυτικής Ιατρικής και περιγράφουν το σώμα ως διαφορετικές ποιότητες της ύλης αλλά και της ενέργειας.

«Η Διατροφική Θεραπεία θα έπρεπε να είναι το πρώτο βήμα για τη θεραπεία της ασθένειας. Μόνο αν αυτή είναι αναποτελεσματική θα έπρεπε κάποιος να πάρει φάρμακα»

Sun Si Miao Ξακουστός Κινέζος Θεραπευτής της Δυναστείας των TANG (μ.X 618-907)

Ενεργειακή Διατροφή – Πρόληψη και Θεραπεία

Ιστορικά, ο στόχος των Διατροφολόγων Θεραπευτών της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής ήταν κυρίως η Πρόληψη της ασθένειας στους θεραπευόμενούς τους. Λέγεται ότι πληρώνονταν για να διατηρούν τους πελάτες τους υγιείς και όσο λιγότερο ασθενούσαν, τόσο πιο υψηλός ήταν ο μισθός τους. Χρησιμοποιούσαν την Τροφή για τη Θεραπεία πρόσφατων και χρόνιων παθήσεων. Η Διατροφή που συνιστούσαν περιελάμβανε τροφές, βότανα, ορυκτά αλλά και συμβουλές πάνω στον Τρόπο Ζωής τον συναισθηματικό κόσμο και την σύνδεση του ανθρώπου με το περιβάλλον του, τη φύση, τους νόμους και τους ρυθμούς της. Το ΤΑΟ ήταν ο Δρόμος για την Ψυχοπνευματική Υγεία και Αρμονία.

«Χωρίς τη γνώση της κατάλληλης Διατροφής, είναι πολύ δύσκολο να απολαμβάνεις καλή υγεία»

Sun Si Miao

Στην Πρακτική της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, ως Θεραπεύτρια, φέρω την προσοχή μου σε ολόκληρο τον άνθρωπο, στην φυσιολογία του, στην ψυχολογία του, στις συνήθειες, τις σκέψεις και στη γενικότερη εικόνα του θεραπευόμενου.

Όλες οι πληροφορίες, και τα συμπτώματα συλλέγονται και υφαίνονται μαζί μετά την διαδικασία λήψης του Ιστορικού μέχρις ότου να σχηματιστεί μία εικόνα. Δηλαδή αυτό που στην παραδοσιακή θεραπευτική ονομάζουμε «Πρότυπο Δυσαρμονίας». Αυτό το «Πρότυπο Δυσαρμονίας» περιγράφει μία κατάσταση ανισορροπίας.

Η διάγνωση στην Παραδοσιακή Κινέζικη Θεραπευτική είναι συνθετική και η θεραπεία έχει στόχο να επαναφέρει την χαμένη ισορροπία.