Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική είναι ένα οργανωμένο και ανεξάρτητο σύστημα σκέψης, διάγνωσης, ταξινόμησης των δυσαρμονιών και θεραπείας που καλλιεργήθηκε και συμπληρώθηκε κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών. Είναι ευρύτερα διαδεδομένο στην Ανατολή και στον δυτικό κόσμο θεωρείται ένα Ολιστικό σύστημα εναλλακτικής ή/και συμπληρωματικής (με την δυτική ιατρική) θεραπευτικής.
Οι ρίζες της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής ξεκινάνε με τους Αρχαίους Σαμάνους Θεραπευτές και Ιερείς, γυναίκες και άνδρες, στα βάθη των Προ-ιστορικών χρόνων. Αυτοί μετέφεραν με τον προφορικό λόγο την γνώση- κληρονομιά τους από μία γενιά στην επόμενη και η οποία αργότερα μεταφέρθηκε μέσω της γραφής μέχρι τις μέρες μας. Η αρχαία θεραπευτική γνώση που διαθέτουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα μιας συνεχούς διεργασίας, παρατήρησης, διάγνωσης, και κριτικής σκέψης που άντεξε στο χρόνο ακριβώς λόγω της αποτελεσματικότητάς της. Βασισμένη στην Κινέζικη Φιλοσοφία, κοσμοθεωρία, λογική, ευαισθησία και τέχνες, διαθέτει τη δική της αντίληψη της Υγείας και της Ασθένειας.
Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική χρησιμοποιεί ορολογία εμπνευσμένη από την Φύση και το περιβάλλον του ανθρώπου και τις περισσότερες φορές συνδυάζει τον ποιητικό λόγο για να περιγράψει το εσωτερικό τοπίο του Σώματος – από τις ονομασίες των εσωτερικών οργάνων, τις σχέσεις και τις λειτουργίες τους – μέχρι τις περιγραφές των καναλιών, μέσα στα οποία κινείται η ροή της ενέργειας Chi μέσα στο σώμα.
Οι περιγραφές και οι λειτουργίες των εσωτερικών οργάνων και των συστημάτων τους είναι διαφορετικές από αυτές της Δυτικής Ιατρικής και περιγράφουν το σώμα ως διαφορετικές ποιότητες της ύλης αλλά και της ενέργειας.